Hiermee is het certificeringtraject vanuit het SWPBS Netwerk Nederland officieel afgesloten. TVC ’t Woolde is de derde voortgezet speciaal onderwijs school in Nederland die volledig gecertificeerd is en de tweede Attendiz-school, na Het Reliëf. Een geweldige prestatie!
SWPBS leeft in de school
Auditor Monique Nelen was met name onder de indruk van de goed doordachte wijze waarop SWPBS in alle elementen van de school is doorgevoerd. “Het zit verankerd in routines en systemen, maar is vooral te zien in het handelen van de medewerkers bij TVC ’t Woolde. Iedereen is op een natuurlijke en persoonlijke wijze een personificatie van de positieve benadering van SWPBS. De medewerkers zijn een hecht team dat staat voor de leerlingen. Dit is ook terug te horen uit de gesprekken die ik gevoerd heb met de leerlingen. Zij voelen zich gezien en gehoord en geven aan dat er altijd naar oplossingen wordt gezocht. En dat met een behoorlijk pittige doelgroep. Ik zou alle leerlingen gunnen op zo’n school te mogen zitten.”

Duidelijke visie en sterk leiderschap
Volgens de auditor is het PBS-team inclusief de directie een krachtige motor in het geheel. “Vanuit een duidelijke visie sturen zij op wat belangrijk is, passend bij de context van de organisatie en doelgroep. Over alles is nagedacht. Dit sterke leiderschap is bepalend voor het succes van de school.” Een andere succesfactor is de sterk preventieve aanpak bij ’t Woolde. Omdat de in SWPBS-gehanteerde groene en gele interventies veel problemen opvangen, zijn er weinig leerlingen die een rode interventie nodig hebben.
Stevige verankering
Er is heel wat jaren gewerkt naar volledige certificering. Britt Riethorst, zorgcoördinator bij TVC ‘t Woolde en lid van het PBS-team geeft aan dat ruim 10 jaar geleden al de eerste presentatie over PBS is gegeven door Jolanda Kuil. Jolanda is als intern opleider binnen Attendiz een van de experts op dit gebied en heeft ’t Woolde de afgelopen jaren begeleid naar deze mooie mijlpaal. Zij verdient het zeker om ook genoemd te worden.
Britt: “Door diverse veranderingen in de organisatie, teams en PBS-werkgroepen heeft de implementatie van het groene basisniveau enige jaren geduurd. De directie heeft echter altijd 100% achter de aanpak gestaan. En na de samenvoeging van onze locaties in één nieuw gebouw in september 2022 is SWPBS echt stevig verankerd. Bijvoorbeeld door elementen vanuit de methode mee te nemen in de inrichting. Zo zie je in de hal van de school de kernwaarden groot afgebeeld en is er in de lokalen rekening mee gehouden. Dat zijn mooie dingen die je in een nieuw schoolgebouw gelijk kan toepassen.”
Na de erkenning op het groene basisniveau in 2023 zijn ze bij TVC ’t Woolde meteen doorgegaan voor volledige certificering. Britt wil nogmaals benadrukken dat deze prestatie de verdienste is van het hele team: “Alle collega’s op onze school vinden het belangrijk dat het goed gaat met onze leerlingen. We staan dan ook allemaal achter deze methode en vooral achter de preventieve aanpak van gedrag. Mooi om te zien dat de auditor van het SWPBS Netwerk dit ook zo gezien en gevoeld heeft.”
Een aanpak levend houden betekent voortdurend door ontwikkelen en verder verbeteren. Monique Nelen besluit haar beoordeling dan ook met de hoop dat deze erkenning een steun in de rug is om met trots door te gaan met de aanpak van goed gedrag bij TVC ’t Woolde en dat bij de hercertificering over drie jaar een verdere doorontwikkeling te zien is.
Wat is School Wide Positive Behavior Support?
School Wide Positive Behavior Support, SWPBS, vaak afgekort tot PBS, is een preventieve en praktische aanpak van gedrag die alle teamleden in school concrete handvatten geeft om gedrag positief te beïnvloeden. Met deze preventieve aanpak van gedrag bouwt een school aan een veilige leeromgeving waarin leraren en ondersteunend personeel zijn toegerust om al hun leerlingen te motiveren om tot leren te komen. Zo’n 80% van de leerlingen heeft voldoende aan groene interventies, zoals heldere gedragsverwachtingen, aanleren en belonen van gedrag en effectieve consequenties met een reactieprocedure. 10% tot 15% heeft iets extra’s nodig, de zogenaamde gele interventies. Wanneer er momenten zijn dat een leerling niet voldoende heeft aan groen en geel wordt, in samenwerking met hulpverlening, een passend plan gemaakt met rode interventies. In de praktijk blijkt: hoe beter de basis, hoe minder aparte ondersteuningsplannen er nodig zijn.