Speciaal voor Hermine

Vandaag zetten we onze collega Hermine Grashof in het zonnetje, want zij gaat met vervroegd pensioen! Na (vandaag precies!) 44 jaar in het onderwijs, waarvan 40 jaar bij Attendiz, begint Hermine aan een nieuwe fase. Een mijlpaal om te vieren en een moment om terug te kijken op een rijke loopbaan.

Start in het onderwijs

Hermine, wonende in Oldenzaal, getrouwd, 3 kinderen en 1 kleinkind, begon haar loopbaan in het regulier onderwijs als leerkracht. “Ik ben blij met mijn start in het regulier onderwijs”, vertelt ze. “Lesgeven aan groep 3, 4 en groep 8 gaf mij een goede basis.” Later maakte ze de overstap naar het speciaal onderwijs bij de Stichting Twentse MOK-scholen, een voorganger van Attendiz. Hier werkte ze op VSO-school Onder de Kap en op IOBK De Zevensprong, waar ze met veel toewijding kwetsbare kinderen en jongeren begeleidde. “Het was een bijzondere ervaring”, herinnert Hermine zich. “Ik was toen nog jong, slechts 25 jaar oud, en er waren voor het eerst meisjes in de groep. Deze periode was een enorme uitdaging, maar ik heb er ontzettend veel van geleerd.”

Juffrouw Grashof met haar klas in 1981

Verschillende rollen

In haar loopbaan heeft Hermine verschillende rollen vervuld: leerkracht, intern begeleider, ambulant begeleider, trainer, auditor, PBS-coach en uiteindelijk coördinator van de Attendiz Academie. “De rode draad in mijn loopbaan was altijd de kwaliteit van het onderwijs, vooral voor kwetsbare kinderen”, benadrukt ze. “Hier heb ik mij voortdurend hard voor gemaakt en dat zal altijd zo blijven.”

Deze toewijding blijkt uit de ontmoetingen met oud-leerlingen en ouders. “Als ouders zeggen: ‘Wat hebben ze veel geleerd bij jou’ of wanneer een kind dankzij onze hulp en samenwerking met de ouders toch naar het regulier onderwijs kon, dan ben ik ontzettend trots. Met sommigen heb ik nog steeds contact.”

De laatste 8 jaar heeft Hermine als coördinator van de Attendiz Academie gewerkt, waar ze met passie en toewijding professionaliseringsactiviteiten heeft georganiseerd. “Ik zorgde ervoor dat onze trainingen en workshops bijdroegen aan het versterken van onze visie”, vertelt ze. “Het selecteren van goede trainers en het afstemmen van activiteiten op de visie van Attendiz waren cruciaal. Samen met een collega heb ik bijvoorbeeld de online module Leergang Cognitieve Leerpsychologie ontwikkeld. Ook hebben wij samen de PBS-training gemoderniseerd voor het reguliere onderwijs. We hebben de training veel sprekender gemaakt.”

Naast haar baan bij Attendiz heeft Hermine ook nog 30 jaar vrijwilligerservaring. 15 jaar lang zette ze zich in voor vrijetijdsbesteding met verstandelijk beperkten en de afgelopen 15 jaar werkte ze bij Stadstheater De Bond in Oldenzaal.

Veranderingen in het onderwijs

Terugkijkend op haar loopbaan in het onderwijs, ziet Hermine veel veranderingen. De kwaliteit van het speciaal onderwijs vindt ze echt verbeterd. Ook ligt de focus nu meer op de impact die een leraar kan hebben en de professionalisering van leraren. “Maar de kern: goed lesgeven en aandacht voor elke leerling, is altijd hetzelfde gebleven. De manier waarop er wordt lesgegeven is wel enorm veranderd. Bijvoorbeeld door het gebruik van digitale middelen in de klas. Vroeger gingen we op zondagmiddag bordtekeningen maken op school. Met Sinterklaas, met herfst en met kerst, zaten we de hele middag te tekenen. En nu tover je een plaatje op het digibord en je hebt dezelfde sfeer.”

Feest op school

Fijne werksfeer

Haar collega’s bij Attendiz hebben de loopbaan van Hermine extra bijzonder gemaakt. “Ik heb altijd een prettige werksfeer ervaren met inspirerende collega’s”, zegt Hermine. “Collega’s die je steunen, collega’s met wie je wilt samenwerken en samen bouwen. Ik wil mijn collega’s, zowel binnen als buiten Attendiz, dan ook bedanken dat zij het werken voor mij tot een feestje hebben gemaakt.”

Op naar nieuwe avonturen

Nu Hermine met vervroegd pensioen gaat, kijkt ze uit naar nieuwe avonturen. “Ik ga veel buitenactiviteiten doen, zoals tennis, wandelen en fietsen en ik wil graag nieuwe dingen leren, bijvoorbeeld bridgen of golfen”, deelt ze enthousiast. “En meer tijd doorbrengen met mijn kleindochter in Amsterdam. Daarnaast blijft onderwijs mijn passie, dus wie weet wat de toekomst nog brengt op dat gebied.”

Tot slot heeft Hermine nog een boodschap voor haar collega’s en leerlingen: “Blijf leren, blijf nieuwsgierig. Kies een baan waar je gelukkig van wordt en waarmee je denkt echt iets te kunnen betekenen.”

Met haar pensioen begint Hermine aan een nieuw hoofdstuk, maar haar impact op het onderwijs zal niet snel vergeten worden. Attendiz en haar leerlingen hebben veel aan haar te danken. Hermine, bedankt voor je toewijding en gefeliciteerd met deze welverdiende stap naar een nieuwe fase!

Heeft u een vraag?

Kies hieronder hoe u het liefst contact met ons opneemt.