Landelijk keurmerk voor Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Bij Attendiz zetten we ons in voor de veiligheid en het welzijn van onze leerlingen. We zijn dan ook trots te melden dat we het landelijke keurmerk voor onze ‘Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling’ hebben ontvangen.

Onze schoolmaatschappelijk deskundigen Michelle Aalderink en Annemiek van Deth vertellen wat het keurmerk inhoudt en hoe wij werken aan het bieden van een veilige leeromgeving voor onze leerlingen.

Wat houdt het keurmerk in?

Michelle en Annemiek met de nieuwe infographic waarin het protocol op een visuele manier is samengevat.
Michelle en Annemiek met de nieuwe infographic waarin het protocol op een visuele manier is samengevat.

m Michelle: “De Landelijke Vereniging van Aandachtsfunctionarissen (LVAK) heeft dit keurmerk ontwikkeld en deze garandeert dat ons protocol voor het melden van (vermoedens van) huiselijk geweld en kindermishandeling actueel is, voldoet aan alle landelijke normen en aansluit bij de laatste wet- en regelgeving.”

Het keurmerk is niet zomaar een label, het is het resultaat van maanden hard werken en aanpassen om aan alle eisen te voldoen. “Ons protocol moest worden herzien en we wilden zeker weten dat deze helemaal up-to-date is”, legt Annemiek uit. “De LVAK checkt alles grondig en zorgt ervoor dat je echt voldoet aan alle wettelijke eisen.” Michelle vult aan: “Het is fijn om te weten dat je goed zit.”

Een intensief traject

De route naar het behalen van het keurmerk was een intensief traject. Annemiek vertelt dat het hele proces ruim een jaar heeft geduurd en dat er meerdere rondes met feedback nodig waren om aan alle eisen te voldoen. Collega Kim Gosemeijer van de afdeling Onderwijs & Kwaliteit speelde hierin een belangrijke rol. “Kim moet echt genoemd worden”, benadrukt Annemiek. “Zij heeft alles inhoudelijk uitgewerkt en het meeste werk verzet. Wij hebben vooral input geleverd voor de praktische invulling op de scholen.” Dankzij de inspanningen van het hele team, en vooral die van Kim, hebben we nu een protocol dat volledig up-to-date is en voldoet aan alle wettelijke eisen.

Delen en implementeren binnen Attendiz

Het nieuwe protocol is onderdeel van het Schoolveiligheidsbeleid van Attendiz en is gedeeld met alle collega’s en specifiek met de aandachtsfunctionarissen op de scholen via een nieuwsbrief. Daarnaast hebben alle scholen een infographic ontvangen die het protocol op een visuele manier samenvat. “Het zou mooi zijn als de infographic op alle scholen goed zichtbaar is”, zegt Annemiek. “Zodat iedereen snel inzichtelijk heeft welke stappen er gezet moeten worden.”

De rol van de aandachtsfunctionaris

Op elke Attendiz-school is een aandachtsfunctionaris beschikbaar als eerste aanspreekpunt wanneer er zorgen zijn over de veiligheid van een leerling. Deze functionaris is de deskundige die collega’s bijstaat met advies en hen helpt om signalen in kaart te brengen. “Als iemand iets opmerkt of een onderbuikgevoel heeft over de veiligheid van een kind, dan kan diegene bij de aandachtsfunctionaris terecht”, legt Michelle uit. “Zij brengen signalen in kaart en denken over de vervolgstappen. Het is echt een laagdrempelige manier om eventuele zorgen bespreekbaar te maken.”

De schoolmaatschappelijk deskundigen werken nauw samen met de aandachtsfunctionarissen op de scholen om ervoor te zorgen dat de richtlijnen in het protocol goed worden nageleefd en ondersteuning te bieden, bijvoorbeeld door mee te denken bij casussen. Annemiek: “Als er signalen zijn, bespreken we deze eerst met de aandachtsfunctionaris. Samen beslissen we of en welke vervolgstappen nodig zijn, zoals een gesprek voeren met de ouders of, in ernstigere gevallen, een melding maken bij Veilig Thuis.”

Focus op een veilige leeromgeving

Met het keurmerk op zak en het vernieuwde protocol in werking laten we zien dat wij de veiligheid van onze leerlingen serieus nemen en ons inzetten voor een veilige schoolomgeving. Michelle vat het mooi samen: “Dankzij dit keurmerk en de samenwerking met de LVAK weten we zeker dat ons beleid altijd up-to-date is en we een goede basis hebben. Mocht er iets spelen, dan weten onze collega’s wat ze moeten doen en welke stappen er gezet kunnen worden. We zijn goed voorbereid. Dat geeft een veilig gevoel voor zowel ons als voor de leerlingen.”

Week tegen Kindermishandeling

Van 18 tot en met 24 november vindt de Week tegen Kindermishandeling plaats. Deze week zorgt voor extra aandacht voor kindermishandeling en huiselijk geweld. Samen hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van kinderen die hiermee te maken hebben te vergroten.

De infographic waarin het protocol op een visuele manier is samengevat

Heeft u een vraag?

Kies hieronder hoe u het liefst contact met ons opneemt.