De jeugdhulp op scholen (OnderwijsJeugdhulpArrangementen – OJA) is in 2018 bij wijze van proef geïntroduceerd bij vijf onderwijsinstellingen, waaronder twee scholen van Attendiz: Het Reliëf en het Neon College. Het experiment blijkt een succes en ook andere scholen moeten hiervoor in aanmerking kunnen komen.
De proef komt voort uit de wens om jeugdhulp dichter bij kinderen en hun gezinnen te organiseren. Op de scholen die deelnemen aan de proef zijn jeugdhulpverleners aanwezig die meedraaien in de schoolteams. Zij kunnen zo vroegtijdig en snel ondersteuning bieden aan kinderen en jongeren die thuis en/of op school extra hulp nodig hebben. Bij de pilot zijn de jeugdzorginstellingen Pluryn en Jarabee betrokken.
Alleen maar winnaars
Wethouder Jurgen van Houdt van onderwijs en jeugdhulp is enthousiast over deze aanpak: “De proef met jeugdhulp op scholen heeft uitgewezen dat die effectief is. Ouders en scholen zijn positief. Ze zijn tevreden over de korte lijnen, de laagdrempelige manier van werken en de snelle inzet van hulp. We willen hier heel graag mee doorgaan. Op termijn willen we dat meer scholen deze hulp kunnen bieden.”
Ook Paul Overakker, bestuurder van Attendiz, is enthousiast: “Een jeugdhulpverlener op school ziet meer, beter en eerder. Samen met school wordt er snel gehandeld. Problemen van kinderen in gezinnen worden zo voorkomen of opgelost. De leerkracht kan zich richten op goed lesgeven. Deze werkwijze kent alleen maar winnaars.”
Innovatieve aanpak
Scholen waar relatief veel leerlingen extra ondersteuning en jeugdhulp krijgen, komen in aanmerking. Alleen dan is het effectief om op deze wijze jeugdhulp via de school te organiseren. De Enschedese aanpak is innovatief. Zonder deze arrangementen – groepsgericht en preventief waar het kan en individueel waar het moet – zouden de uitgaven voor jeugdhulp hoger zijn geweest. Jurgen van Houdt: “Wij zijn trots dat we samen met onze onderwijspartners en jeugdhulpaanbieders Pluryn en Jarabee een aanpak hebben ontwikkeld waar kinderen en jeugdigen voordeel bij hebben. Deze aanpak draagt bij aan het gezond, veilig en kansrijk opgroeien van kinderen in onze stad.”
Naast onze scholen Het Reliëf (speciaal onderwijs) en het Neon College (voortgezet speciaal onderwijs) namen de volgende scholen deel aan de proef: Bonhoeffer College Praktijkonderwijs Vlierstraat, speciaal basisonderwijs Ariënsschool en speciaal basisonderwijs Het Pontem. In totaal bieden deze 5 scholen onderwijs aan ongeveer 900 leerlingen. De nieuwe scholen die OJA graag willen introduceren zijn Attendiz-school het Panta Rhei College, voor voortgezet speciaal onderwijs en Het Stedelijk Diekman.
Lees ook dit interview met Carla Hilbink, directeur van Het Reliëf, over hoe de OJA-aanpak bij haar op school werkt en wat dit heeft opgeleverd.