Ineke Steenberg van TVC Mota vertelt: “We hebben de eerste stappen gezet richting een SWPBS-school. Dit jaar focussen we op het groene niveau en hebben we afgesproken om hieraan te blijven werken. Met deze aanpak bereiken we al 85% tot 90% van onze leerlingen. We willen eerst goed in kaart brengen hoeveel leerlingen nog extra ondersteuning nodig hebben voordat we verder gaan richting het gele of rode niveau. Voor nu ligt de focus dus op groen.”
Wat houdt het groene erkenningsniveau in?
SWPBS is een schoolbrede aanpak die zich richt op het versterken van gewenst gedrag. Het doel is het creëren van een positieve en sociaal veilige omgeving, die het leren bevordert. Het behalen van het groene erkenningsniveau betekent dat TVC Mota verschillende belangrijke veranderingen heeft doorgevoerd:
- Visuele gedragsverwachtingen: gedragsregels zijn nu duidelijk zichtbaar op posters en pictogrammen in alle gemeenschappelijke ruimtes van de school.
- Gedragslessen en educatieve tools: leerlingen krijgen gedragslessen. Aan deze lessen wordt een gedragsverwachting gekoppeld aan een of meer van onze kernwaarden ‘Veiligheid’, ‘Respect’ en ‘Verantwoordelijkheid’. Via een tablet kunnen leerlingen ook deze lessen bekijken.
- Positieve bekrachtiging: leraren geven complimenten en beloningen voor gewenst gedrag, van verbale waardering tot kleine traktaties.
- Data-analyse en interventies: gedragsincidenten worden geregistreerd, waardoor we patronen kunnen identificeren en gerichte interventies kunnen plannen.
- Werkgroep SWPBS: de SWPBS-werkgroep is een afspiegeling van het team van TVC Mota. Alle afdelingen zijn vertegenwoordigd en hebben een directe lijn naar het gehele team. Op basis van data en beleid worden de lijnen uitgezet binnen de school en naar de ouders/verzorgers.
Wat betekenen de verschillende niveaus?
SWPBS kent drie niveaus van erkenning, elk met een specifieke focus:
Groen: dit eerste niveau richt zich op het implementeren van basisprincipes van positieve gedragsaanpak. We werken aan het verbeteren van gedragsverwachtingen en het bereiken van een groot deel van onze leerlingen.
Geel: dit niveau richt zich op het uitbreiden van de aanpak naar specifieke groepen leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. We analyseren de data om te begrijpen hoeveel leerlingen hiernaartoe moeten worden gemotiveerd.
Rood: het hoogste niveau biedt intensieve ondersteuning voor leerlingen met aanzienlijke gedragsproblemen. We onderzoeken de diepere oorzaken van problemen en ontwikkelen gerichte interventies.
Het behalen van het groene erkenningsniveau is een belangrijke stap voor TVC Mota. We feliciteren de school met deze mooie prestatie en kijken uit naar verdere vooruitgang in hun SWPBS-traject.