Vanuit deze gedachte en wens vond er op 14 november jl. een werkbezoek plaats aan het Omnis College. Het Omnis College is met haar goede onderwijskwaliteit, maar ook met de uitdagingen waar zij tegenaan loopt in de samenwerking met alle jeugdhulppartijen (zo’n 60!) en de vele betrokken gemeenten een voorbeeld van een onderwijslocatie waar deze samenwerking anders moet. En kán. De gedachte hierbij is dat veel leerlingen gebaat zijn bij het krijgen van jeugdhulp op de onderwijslocatie, die geclusterd, preventief en laagdrempelig ingezet kan worden. Dat leidt tot minder betrokken hulpverleners, kortere lijnen en minder administratieve last.
Tijdens het werkbezoek kregen de wethouders van de gemeenten Oldenzaal, Hengelo en Almelo een indruk van de school, populatie en perikelen waar de school in de uitvoering en samenwerking met jeugdhulp tegenaan loopt. Vervolgens gingen de wethouders en de betrokken onderwijsbestuurders van Attendiz en SOTOG met elkaar in gesprek over het (concept) regionale procesvoorstel zorgintensief, waarin de uitgangspunten voor de hele regio genoemd staan. Alle betrokken partijen zijn het met elkaar eens dat we de inzet van hulp rondom deze jongeren anders moeten organiseren. De grootste uitdaging ligt in het feit om hierin alle betrokken gemeenten op een lijn te krijgen en met elkaar constructieve afspraken te maken.
Everlyn van den Brink, Projectleider Zorgintensief Regio Twente: “De aanwezige wethouders en onderwijsbestuurders hebben de wens uitgesproken om de initiatieven die al op verschillende plekken in de regio zijn opgezet, zoals het Onderwijs Jeugdhulp Arrangement in Enschede en de Jeugdhulpteams in Hengelo, verder te ontwikkelen. Dit vraagt ook verdere samenwerking met de overige Twentse gemeenten. Het was een mooie bijeenkomst waarmee we weer wat nader tot elkaar zijn gekomen.”